S jedlom sa (ne)hráme – výstava

Dátum a čas:
pondelok - 15. 12. 2014 - utorok - 31. 03. 2015 - 11:00 - 18:00

Miesto konania:
Kasárne//Kulturpark, budova Bravo


Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana pripravil pre deti interaktívnu výstavu S jedlom sa (ne)hráme, ktorá predstavuje netradičným a hravým spôsobom fenomén jedla a jedenia od jeho prípravy, cez históriu stolovania, tradície až po odhalenie tajomstiev o tom, čo všetko a ako odovzdáva strava ľudskému telu. Priestor dostali aj úvahy o hlade a o rešpekte vo vzťahu k jedlu. Na veľkú kuchyňu, plnú dobrôt, sa premenili od 15. decembra do 31. marca prízemné priestory budovy Bravo v Kasárňach/Kulturparku. Otvorené sú okrem pondelka od 11:00 do 18:00 hod.

Expozícia s množstvom kuchynských a jedálenských exponátov umelecky výtvarne odhaľuje tajomstvá fenoménu jedla. Jej autorkou je Magdaléna Fábryová a návštevník spozná nielen prečo musíme jesť, ale aj kadiaľ jedlo v tele prechádza a že má rôzne chuti. Začína sa to príbehom chleba, kde nechýba pole s obilím, kombajn, múka, cesto, pekárenská pec a všeličo iné potrebné na výrobu.

V kuchyni je rúra na pečenie, v ktorej žralok s vycerenými zubami upozorňuje na možné nebezpečenstvo, súprava hrncových bicích nástrojov, kredencové divadielko s návodom na vareškovú bábkohru O pampúšikovi i dva plechové roboty z kuchynských potrieb. Deti majú k dispozícii rytierske brnenia z príborov, hrncov a všeličoho iného z kuchyne , koníky, pokrievky ako štíty a v pozadí asambláž s nočným hradom.

Na výstave si môžu vyskúšať rôzne formy stolovania, pohrať sa pri obrovskom prestretom stole. S kuchárskymi čiapkami na hlave a zásterami môžu objaviť skryté zákutia kuchyne a cez vybrané obrazy z dejín umenia si priblížia rôzne historické obdobia, formy varenia od ohniska po mikrovlnku i formy stolovania. Súčasťou inštalácie je aj „Jedlý obraz“, kde sa môžu inšpirovať a vytvárať svoje vlastné obrazy z ovocia a zeleniny. Spoznajú tiež typické jedlá rôznych krajín sveta, históriu stolovania, rôzne tradície, kedy je Svetový deň vody, že chlieb poznajú ľudia vyše 11 000 rokov a všeličo iné o každodennej potrave, ale aj to, kto je patrónom chleba, koľko trvali stredoveké hostiny či ako sa povie dobrú chuť po japonsky.

Podujatie je spolufinancované z dotačného systému Ministerstva kultúry SR.

 


Poloha na mape

Načítanie mapy…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.